Redhawk

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Šamanizmu 4.časť - súčastnosť

Je miesto v modernej dobe pre šamana? alebo prave naopak, on je ten ktorý by mohol pomôcť?
V súčasnosti sa šíri v našej oblasti iba takzvaný "core" šamanizmus Michaela Harnera, ktorý vytiahol základné prvky z rôznych typov šamanizmu.
Je to typicky euro-americký spôsob nahliadania a študovania vecí. Niekto určil čo je a čo nie je dôležité...
Šamanizmus ako fenomén vôbec nie je taký jednoduchý ako ho core šamanizmus ukazuje. Chýbajú častokrát dôležité prvky šamanstva, zabúda sa na veci, ktoré fungovali aj bez týchto kurzov pre verejnosť. Šaman ak má byť šamanom svojmu osudu neujde. Duchovia si ho nájdu a zasvätia do tajov a techník bez okolia. Ide o takzvané samozasvätenie, ktoré je menej zriedkavé než by si kto myslel.
Je na to viac dôvodov. Keďže sa rozpadlo kmeňové alebo oblastné etnické rozloženie spoločnosti, väčšinou sú šamani viazaný k nejakej aglomerácií. Najčastejšie ide o mesto či oblasť, kde žijú.
V minulosti si šaman našiel učedníka, alebo si učeň našiel šamana. Teraz si často nachádzajú duchovia priamo šamanského adepta sami. Je to rýchlejšie a často i efektívnejšie ako použiť absolventa nejakého kurzu.


Dôvodov je hneď viac.

Na rôzne kurzy chodia ľudia ktorí hľadajú, i keď častokrát nevedia čo.
Absolvovanie kurzu z absolventa nespraví šamana, iba mu otvorí dvere a naučí ho ako sa kontaktovať s iným svetom. Následne často absolvent kurzu prestane s takýmito nástrojmi pracovať.
Poznatky, ktoré absolvent dostane, nie sú často kompletné a málokto z absolventov začne klásť otázky v Snovej realite Spojencom.
Často je tam strach z toho, že bude musieť konať a niesť zodpovednosť za činy, ktoré vykoná.
Príprava z kurzu mu nabúra bežný život a vrhne ho na dve stoličky, na ktorých musí človek-šaman sedieť. Musí byť k dispozícií dvom svetom, reálnemu i snovému a prestane pre šamana platiť kauzalita dejov fyzickej reality.

A je to ťažké aj pre praktizujúcich "šamanov". Napríklad ľudia, ktorí majú na starosti oblasť Bratislavy, Banskej Bystrice, Zvolena či Žiliny si svoje "povinnosti" neplnia.
Bohužiaľ za krok späť či bokom z nastúpenej Cesty býva často zaplatený ťažkou stratou.
Taktiež treba rátať s istou časovou náročnosťou a nutnosťou občas sa stretávať s inými šamanmi v medicínskom kruhu. Ale to už je téma na iný príspevok

ezoterika | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014