Redhawk

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Šamanizmus 2.časť -Cesta šamana a jeho pomôcky

Čo by bol šaman bez svojho bubna a svojich medicín ? Možno iba obyčajný človek.
Samani, sme nimi vsetci? Alebo len Ti vybrani :)?
Saman by mal byt empiricky, mal by mat tuzbu po dobrodruzstve a byt zvedavy. Bohuzial su to vlastnosti ktore o Samanovi nic nehovoria a len hrubo vystihuju poziadavky. Ide tak o vseobecnu vec ako i o podmienky ake by mal splnat mag a podobne.
Kedze nedavno sa ma par ludi pytalo, nezavysle na sebe, o to co vsetko je mozne v samanskom cestovani, rozhodol som sa zhrnut taky vseobecny pokec o to. Vopred sa ospravedlnujem ale nie som velmi teoretik ak sa v niektorych veciach mylim dajte mi vediet zmenim to.

1.) Saman je vzdy sucastou komunity. Kmena, naroda, mesta a pod. Tejto komunite pomaha. Casto sa to deje v modernom svete aj bez priameho kontaktu s "komunitou". Moze to robit liecenim, psychoterapiou, odprevadzanim dusi mrtvych (komunikaciu s psychopompmi), zmiernovanim konfliktov civilizacia-priroda a podobne.
2.) Saman sa pohybuje vacsinou v snovej realite (Dreamworld, ina realita, a pod.) Bezne sa snovy svet deli na stredny, dolny a horny. Vsetky tri su navzajom prepojene stromom sveta (alebo osou sveta) a cesta snovym svetom sa vzdy zacina v strednom svete. Stredny svet je prepojeny z nasou realitou a je jemnejsi co sa tyka energiou. Dolny svet je casto dost podobny nasmu a cestuje sa don smerom dolu. Su tu samanove najvacsie opory, Silove zvierata (Power Animals), duchovia prirody, predkovia, elementy a podobne. V dolnom svete je dane jedine miesto a to pri Osi sveta, kde je mozne skontaktovat sa aj s jej strazcom. Kelti ho volali Cernunnos (Boh s jelenou hlavou).
Horny svet je naproti tomu "jemnejsi" a viac podobny astralnym svetom, cestuje sa smerom "hore" a skryva rozne oblasti odlisne od nasho sveta. nachadzaju sa tu duchovni ucitelia (nepomylil som sa nie duchovny ucitel ale ucitelia), jemny duchovia a mozu sem aj silove zvierata.
3.) Saman pracuje s duchovnymi spojencami. Niektori su priamo s nim spojeni (predkovia, silove zvierata) ine su s nim docasne popripade sa daju privolat samanom (duchovni ucitelia, duchovia zeme, hor, ohna, styroch vetrov (smerov), nebies, zeme atd).
Su to entity ktore su sucastou Vesmiru, prirody a tiez s duchmi ludi.
Tieto bytosti su ucitelmi a preto saman nepotrebuje mat fyzickeho ucitela, kedy casto narazi uchadzac na sarlatana.
4.) Mimo spojencov ma Saman aj inych pomocnikov. A nastroje. Pokial Saman pouziva takzvanu nedrogovu cestu jeho najjednoduchsi sposob je bubon alebo nahravka uderov bubna. Pre Samana je bubon zdrojom sily (a pomocnikom). Casto sa prejavuje aj v snovej realite. Dalsim nastrojom je Hrkalka. Sluzi na cestu (namiesto bubna), cistenie, privolavanie duchov a podobne.
V niektorych kulturach (Severoamericki indiani) mali tiez medicinu (miesok s predmetmi ktore boli silove alebo svate)


Dalsimi vecami su rozne kamene, totemy, naramky a podobne ktore mozete "privolat" a zosobnit v snovej realite. Je toho mnozstvo.
Najviac sa dozviete cestovanim :)

Pri mojej prvej ceste som dostal tri silove zvierata, orla, pumu a delfina. Viedla ma Eva Rajova a vtedy tvrdila ze som sa zmylil a bola to fantazia. Nasledne spravila cestu tam a zistila ze som si nevsimol hada. Takze som dostal viac silovych zvierat nez maju niektori "skuseni" samani. To bol start v 1996. Dany zazitok nebol pre mna moc prijemny, a istym sposobom ma odtlacil od samanizmu. az neskor som spojil techniky so samanskej cesty s inymi :). Momentalne pouzivam to co uznam za vhodne ale netreba zabudat na to, ze prax robi majstra.

ezoterika | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014