Redhawk

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

O starobylosti Mágie alebo o pôvodnosti magických smerov

Mnohé smery duchovnej praxe sa hrdia svojou starobylosťou, pôvodnosťou alebo aspoň nadväznosťou na starodávne praktiky. Vezmime si na porovnanie Kabalu, hermetizmus a chaos-mágiu.

Kabala vychádza z hebrejskeho učenia Quabalah, ktoré mohli študovať veriaci muži po 30-tke. Postavená je na učení podľa Tóry, na písomnej tóra še-bi-chtav a ústnej tradícií tóra še-be-al-p. Tóru prijal Mojžiš nah ore Sinaj od B*ha. Súčasťou štúdia by mal byť tiež Talmud a midraš.  Ako ďaľšie  základy sú Sefer Zohar , Sefer Jecirah (Jesirah)  či Sefer Ha-Bahír. Podľa niektorých sú tieto spisy však až z 12 – 13 storočia z arabských oblastí. Kabala samostatná je postavená na monoteizme, na existencií jediného B*ha a na množstve jeho podôb. Základom je meno božie, ktoré je zakázané neužívať a tiež vyslovovať.  Teoretická časť sa venuje skúmaniu vzťahov vo svete a štúdiu vzťahov podľa Ilan, Stromu Života. Čiže podľa veľmi zjednodušenej formy 10 Sefirot a 22 vzájomných vzťahov symbolizuje vzťah človek-B*h, človek-svet a B*h-svet . 22 kanálov sa dá vyjadriť veľkou arkánou Tarotu. Praktická časť sa snaží pracovať s gematriou, ktorá je navonok veľmi podobná dnešnej numerológií. Gematria stojí  na tom, že každé písmeno hebrejskej abecedy má vlastnú číselnú hodnotu. Sčítaním číselných hodnôt písmen v slove získame číselnú hodnotu slova. Ak majú slová rovnakú číselnú hodnotu, predpokladá sa, že medzi nimi existuje nejaké spojenie.

                Neskôr  sa od klasického pôvodného poňatia Kabaly odklonili chasidisti ktorí sa nazvali podľa Chasidim – Zbožní.  Súčasťou učenia je odmietanie mesiáša a umožnenie komunikácie s bohom len chasidim a cadikim (zbožní a spravodliví)

V novšom období štúdium Kabaly pozmenil a upravil pre svoju magickú prax Eliphas Lévi. Prepojil a upravil to s hermetickým systémom a naň neskôr nadviazal Zlatý Úsvit a Alesteir Crowley.

Takže Kabala v dnešnom poňatí určite pôvodná nie je.

 

Hermetický smer mágie sa snaží dosiahnuť to isté ako ostatné smery. Prakticky by som ho nazval ortodoxným smerom mágie.

                Hermetizmus stavia na poznaní Herma Trismegista a jeho Smaragdovej doske. Ide vlastne o súbor  filozofie, alchýmie a mysticizmu, ktorý mal vážny vplyv na novoplatonizmus a vznik teozofie (H.P. Blavatská). Hermetik sa snažil poznať a pochopiť Vesmír a pracovať na jeho Pláne. Mohol využiť bytosti, elementy i sčasti hmotné energie. Predpokladá sa, že nadviazal na učenie egyptského boha Thovta (Enki v babylóne).

                Jednými z nástrojov bola astrológia a Tarot. Tie si vacsinou kazdy upravoval sám. Momentálne neexistuje nič z pôvodných znalostí. Každý si upravuje a interpretuje poznatky podľa seba.

 

                Chaosmágia (Mágia Chaosu) je relatívne novodobý smer. Snáď najznámejšími sú Aleister Crowley a tiež Peter Caroll. U nás je jeho typickým predstaviteľom Jožo Karika a istým spôsobom Saša Pueblo.

                Pôvodne sa chaotici venovali práci a jediným rozdielom oproti hermetikom, nehľadeli na nástroj ktorý použijú. Charakteristika chaos mágie by mohla byť : Akýkoľvek spôsob na dovŕšenie diela je dobrý.

Dnešný chaotici však rúbu vyššie. Oni určujú čo a ako urobiť a nehľadia na dôsledky poučka sa zmenila na: Urob čo chceš jedinou hranicou je tvoja vôľa.

 

                Chyba. I hermetici poznajú temné spôsoby ale nepoužijú ich. A okrem toho i chaos mágia vychádza zo základných vecí spoločných z hermetizmom.  Akurát sa zbavujú svedomia a zodpovednosti.

Otázka však znie či ide o evolúciu alebo úpadok. Ale určite si chaotici nemôžu nárokovať na  pôvodnosť svojho učenia.

 

                Takže kde je vlastne to drobné vlákno z minulosti? Určite nie tu a tiež riešením nie je cirkev. Taktiež upravuje texty. Kde teda hľadať? Pracovať bez toho aby som niečo vedel. Použiť niečo na základy a rozvíjať sa sám?

Ťažko povedať. Snáď si poznanie cestu nájde.     


ezoterika | stály odkaz

Komentáre

  1. pár nepresností
    ťažko tvrdiť že pôvodné zdroje kabaly nejestvujú, ťažko povedať že Crowley sa ráta ku chaosmágii
    publikované: 07.07.2008 21:35:53 | autor: Martinvs (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014