Redhawk

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ezoterné korene európy

V Európe už od stredoveku hýbali dejinami tajné spoločnosti či jednotlivci ktorí sa či už vydávali alebo naozaj boli osvietenci. John Dee ako osobny lekár, astrológ a poradca Alžbety 1. či jeho cesty po Európe s Edwardom Kellym, jeho známosti s Giordanom Brunom, Tychom de Brahe alebo Johanessom Keplerom, ktorí údajne boli členmi Rosenkruciánskeho hnutia.
Všetky tajné spoločnosti 20. storočia boli poslušné vodcovi, tajomnu (alebo aspoň zdaniu tajomna), viera vo výnimočnosť skupiny, a šancu  napraviť niečo z minulosti a byť svetlom pre duchovný rozvoj. Je jedno či slo o Crowleyho, Gurdieffa, Blavatskej, Steinera či Hitlera.

Golden Dawn - Zlatý úsvit.

Je to jedna z najkontroverznejších skupín mágov, veď Stačí zoznam bývalých členov :
William Buttler Yeats
(básnik, laureát Nobelovej ceny),
Gerald Kelly
(maliar, prezident Královskej akademie),
Bram Stoker
(Dracula),
E.L. Bulwer-Lytton
(Zanoni),
Artur Machen,
Arthur Edward Waite 
(Waite Rider Tarot)http://www.adepti.com/adepti.orig/ popripade http://en.wikipedia.org/wiki/Arthur_Edward_Waite,
dr William Robert Woodman,
mág, okultista
S.L. Mathers
(spolu s Woodmanom a dr. Williamom Wynnom Wesctcottom v 1888 založil Golden Dawn),
Aleister Crowley
(sexualna mágia a Thelema) http://www.kirjasto.sci.fi/crowley.htm alebo http://en.wikipedia.org/wiki/Aleister_Crowley,
Dion Fortune
http://en.wikipedia.org/wiki/Dion_Fortune,
Israel Regardic.
Ak si prezriete niekde (trebárs wiki) históriu Zlatého úsvitu zistíte, že niekdy neboli ucelený, každý si ťahal za svoj koniec. Crowleyho lákal chaos, Waite sa snaží spojiť OTO (Ordo Templis Orient) Mathers presadiť seba ako vodcu. Ich vplyv na európsky okultizmus a magickú prax je však neodškriepiteľný. Nuž Golden Dawn bol však aj inšpiráciou a štartom pre niečo horšie, pre Thule (Ultima Thule).

Spoločnosť THULE.

Hlavou a sčasti i vizionárom Thule bol Dietrich Eckart (novinár), bol to on kto našiel malého rakúšana A. Hitlera. Eckart umrel v 1923 ale bol si istý že jeho Adolf zmení svet.Ďaľší dôležití ľudia A. Rosenberg, R. Hess, G. Feder a K. Harrer sa snažili Hitlera nasmerovať (Rudolf Hess bol jeden z jeho najbližších spolupracovníkov. Zo začiatku sa snažili byť pritváhou takzvaného sionistického spiknutia (Protokoly Siónskych mudrcov) ale neskôr  sa pridalo viac radikálov a z tajného spoločenstva sa stalo jadro NSDAP. Ich hlavným cieľom bolo dobitie Ruska (podľa legiend kto dobije Rusko získa neobmedzenú vládu nad svetom) čo je vcelku logické. Nuž kam ich fanatizmus viedol viem všetci. Zaujímavé je že na norimbergskom procese Thule nebolo vôbec spomenuté i keď šlo o duchovné a politické jadro nacizmu.

Štvrtá cesta.

Vodcom tejto organizácie bol G.I. Gurdieff ktorý sa zaslúžil hlavne o používanie Eneagramov (9 hviezd) mal vlastné spoločenstvo, kombinoval jogínske cvičenia, pôsty a meditácie k tomu aby dosiahli osvietenie.

Teozofická spoločnosť.

Jej zakladateľka Helena Petrovna Blavatská (Jelena Petrovna), emigrovala z Ruska do New Yorku kde predávala svoje poznatky z Tibetu a celkovo z Budhizmu. Neskôr sa Teozofická spoločnosť vnútorne rozštiepila na ezoterno kresťanskú a ezoterno budhistickú časť ( Kresťanská bola skôr v Európe konkrétne v Anglicku). V Anglicku tiež objavili Jiddu Krišnamurtiho ktorého označili za nového mesiáša. Sama Blavatská označovala za zakladateľov majstrov Koot Hoomiho (Kutumiho), Lal Singha a Morya. Zo začiatku bol členom Teozofickej spoločnosti aj Rudolf Steiner, ten si neskôr založil vlastnú Antropozovickú spoločnosť.

Ďaľšími kto ovplyvnili ezoternú Európu boli Rosenkruciáni a Slobodomurári (tí nielen ezoterne ale aj politicky, keď boli iniciátormi Francúzkej revolúcie). Vybral som podľa mňa 4 zaujímavé a hlavne ešte stále funkčné tajné spolky.

všeobecné | stály odkaz

Komentáre

  1. hmm
    pekná stránka, zaujímavé články...:-)
    publikované: 01.05.2007 19:18:15 | autor: Mer (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. zabudol si na toho dolezitejsieho ako je Blavatska.
    Rudolfa Steinera.
    publikované: 01.05.2007 19:51:01 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  3. to cokomilka
    Nezabudol, Steiner bol sucastou OTO potom Teozofie a potom si zalozil Antropozoficku spolocnost, az na Waldorfske skoly prebral vacsinu od inych
    publikované: 02.05.2007 13:31:40 | autor: redhawk (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Odkiaľ Rudolf Steiner prebral
    antroposofické dejiny Zeme a ľudstva?
    publikované: 16.03.2012 21:51:45 | autor: ardzun (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014