Redhawk

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Strašiak menom Cholesterol

Cholesterol ako civilizačná choroba je preceňovaná. Cholesterol je silný antioxidant, ktorý nás chrání napríklad aj pred rakovinou.
Stokrát opakovaná lož sa stáva pravdou. (J. Goebbels)

často počúvame o tom ako je zlé jesť maslo, vajcia, bravčovú masť a podobne, lebo nám zvyšuje hladinu cholesterolu. Zdravé je jesť oleje a margaríny...No málokto sa zaujíma o to, čo to vôbec ten cholesterol je.
Takže na začiatok trochu o tom čo to je cholesterol.

Cholesterol je lipid zo skupiny steroidov a je to životne dôležitá látka, ktorá je súčasťou bunkových membrán, nervových obalov, steroidných hormónov a žlčových kyselín. Cholesterol sa nachádza v bunkovej membráne eukaryotických buniek. V ľudskom tele sa nachádza vo všetkých tkanivách vrátane krvi. Väčšina telesného cholesterolu nepochádza zo stravy, ale syntetizuje sa priamo v organizme. Najväčšia koncentrácia cholesterolu je v tkanivách, kde sa cholesterol syntetizuje (pečeň), alebo kde sa nachádzajú pevnejšie bunkové membrány (mozog, miecha).

Nízka hodnota cholesterolu v krvi: pod 5,16 mmol/l (200 mg/dl)
Optimálna hodnota cholesterolu v krvi: 5,16 – 6,18 mmol/l (200 – 239 mg/dl)
Vysoká hodnota cholesterolu v krvi: > 6,18 mmol/l (> 238 mg/dl)

Cholesterol všeobecne zahrňuje HDL a LDL cholesterol kedy sa berie do úvahy HDL ako "dobrý" a LDL ako škodlivý cholesterol. LDL má dlhú molekulu, čím dokáže naozaj spôsobiť problémy v organizme tým, že sa usádza v krvi.
To je asi tak vo všeobecnosti o cholesterole.

Reklamy a často aj lekár poradia vyradiť vajíčka, namiesto masla použiť margaríny a podobne.
No margarín nie je vhodný pre nás celkovo (vrátim sa k nim nižšie). Lepšie na zníženie cholesterolu je obmedziť prísun cukrov, zvýšiť prísun lecitínu a kyslíku. Kyslík pre bunky získame zvýšením pohybu alebo cvičením, čím zároveň zvýšime aj spotrebu kalorií. Poprípade to môžeme podporiť užívaním čaju z ďateliny lúčnej a ostropesca mariánskeho. Tento čaj
dokáže odbremeniť a zregenerovať pečeň (ostropescec) a rozšíriť a prečistiť artérie (ďatelina).

No a prečo nepoužívať margaríny?
Nuž vo svojej podstate margarín ešte viac vyťaží pečeň ako také maslo. Dôvodom je zloženie margarínov, ktoré sa robia z olejov a uhľovodíkov. Čím sú vhodné síce na chudnutie (keďže sú pre nás veľmi ťažko stráviteľné) ale zároveň sú pre nás škodlivé.
Takže na záver zhrnutie.
Pokiaľ máte vysoký cholesterol je potrebné:
- obmedziť príjem tukov
- zvýšiť pohyb
- zvýšiť príjem vitamínov a minerálov
- užívať ako doplnok lecitín
- piť zmes bylín
- znížiť stres
- prejsť na prirodzenú stravu v pomere 40% živočíšnej a 60% rastlinnej potravy

Na úplný záver jeden citát o margaríne:
Játra to nejsou schopna trávit a organizmus to jen obtížně vylučuje. Zvířata to nežerou, hmyz na to nejde a bakterie to nekazí.

ezoterika | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014