Stokrát opakovaná lož sa stáva pravdou. (J. Goebbels)
často počúvame o tom ako je zlé jesť maslo, vajcia, bravčovú masť a podobne, lebo nám zvyšuje hladinu cholesterolu. Zdravé je jesť oleje a margaríny...No málokto sa zaujíma o to, čo to vôbec ten cholesterol je.
Takže na začiatok trochu o tom čo to je cholesterol.
Cholesterol je lipid zo skupiny steroidov a je to životne dôležitá látka, ktorá je súčasťou bunkových membrán, nervových obalov, steroidných hormónov a žlčových kyselín. Cholesterol sa nachádza v bunkovej membráne eukaryotických buniek. V ľudskom tele sa nachádza vo všetkých tkanivách vrátane krvi. Väčšina telesného cholesterolu nepochádza zo stravy, ale syntetizuje sa priamo v organizme. Najväčšia koncentrácia cholesterolu je v tkanivách, kde sa cholesterol syntetizuje (pečeň), alebo kde sa nachádzajú pevnejšie bunkové membrány (mozog, miecha).
Nízka hodnota cholesterolu v krvi: pod 5,16 mmol/l (200 mg/dl)
Optimálna hodnota cholesterolu v krvi: 5,16 – 6,18 mmol/l (200 – 239 mg/dl)
Vysoká hodnota cholesterolu v krvi: > 6,18 mmol/l (> 238 mg/dl)
Cholesterol všeobecne zahrňuje HDL a LDL cholesterol kedy sa berie do úvahy HDL ako "dobrý" a LDL ako škodlivý cholesterol. LDL má dlhú molekulu, čím dokáže naozaj spôsobiť problémy v organizme tým, že sa usádza v krvi.
To je asi tak vo všeobecnosti o cholesterole.
Reklamy a často aj lekár poradia vyradiť vajíčka, namiesto masla použiť margaríny a podobne.
No margarín nie je vhodný pre nás celkovo (vrátim sa k nim nižšie). Lepšie na zníženie cholesterolu je obmedziť prísun cukrov, zvýšiť prísun lecitínu a kyslíku. Kyslík pre bunky získame zvýšením pohybu alebo cvičením, čím zároveň zvýšime aj spotrebu kalorií. Poprípade to môžeme podporiť užívaním čaju z ďateliny lúčnej a ostropesca mariánskeho. Tento čaj
dokáže odbremeniť a zregenerovať pečeň (ostropescec) a rozšíriť a prečistiť artérie (ďatelina).
No a prečo nepoužívať margaríny?
Nuž vo svojej podstate margarín ešte viac vyťaží pečeň ako také maslo. Dôvodom je zloženie margarínov, ktoré sa robia z olejov a uhľovodíkov. Čím sú vhodné síce na chudnutie (keďže sú pre nás veľmi ťažko stráviteľné) ale zároveň sú pre nás škodlivé.
Takže na záver zhrnutie.
Pokiaľ máte vysoký cholesterol je potrebné:
- obmedziť príjem tukov
- zvýšiť pohyb
- zvýšiť príjem vitamínov a minerálov
- užívať ako doplnok lecitín
- piť zmes bylín
- znížiť stres
- prejsť na prirodzenú stravu v pomere 40% živočíšnej a 60% rastlinnej potravy
Na úplný záver jeden citát o margaríne:
Játra to nejsou schopna trávit a organizmus to jen obtížně vylučuje. Zvířata to nežerou, hmyz na to nejde a bakterie to nekazí.
Strašiak menom Cholesterol
14.07.2011 22:35:39
Cholesterol ako civilizačná choroba je preceňovaná. Cholesterol je silný antioxidant, ktorý nás chrání napríklad aj pred rakovinou.
Komentáre