Redhawk

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Šamanizmus 3.časť - základné prvky

Čo charakterizuje šamana a čo ho charakterizuje?
Vo väčšine súčastných spoločností nie je šaman už prostredníkom s nadprirodzeným svetom, jeho funkciu prevzali kňazi či "mágovia".
V posledných rokoch však dochádza k obrodeniu šamanizmu a k postupnému obnovovaniu jeho funkcie s prispôsobením sa modernej dobe.
Šaman však už nie je kmeňový ale väčšinou je viazaný na miesto svojho narodenia alebo je mu určené miesto pôsobenia.
Možno rozlíšiť dva základné typy nástupu na cestu šamana, dedičstvom šamana alebo voľbou duchov. V oboch prípadoch môže dôjsť k sebazasväteniu alebo bude dotyčný privedený k niekomu kto v ňom šamana prebudí.
Znamením vyvoleného duchmi býva často iniciačná choroba, prejav psychickou poruchou alebo nehodou. Psychické poruchy boli niektorými bádateľmi označované za pôvodcu šamanizmu, najmä v arktickej oblasti (arktická hystéria), tejto teórii však odporuje to že v prípade iniciačnej psychickej poruchy je šaman tým kto dokáže svoju chorobu ovládnuť a uzdraviť sa.
Vo väčšine kultúr je potom šaman fyzicky i duševne normálny, alebo okolie dokonca prevyšuje. Podstatným rysom šamana je totiž schopnosť priviesť sa do tranzu vlastnou vôľou, vysoká schopnosť koncentrácie a dobrá kondícia.
V iných prípadoch je cesta k iniciácii začala stretnutie s dušou predka, zvieraťom či zjavená vo sne.
Obrázok
Zasvätenie má dve roviny:
Extatickú
Extatické iniciácie prebiehajú podľa schémy: utrpenie, smrť a zmŕtvychvstanie, a iniciačné choroba je potom prostriedkom na zabezpečenie skúseností. Obsahuje väčšinou motívy rozkúskovania tela a jeho obnovy, po ktorej nasleduje komunikácie s bohmi, šamanmi, duchmi a dušami mŕtvych .
Tradičnú
K tradičnej rovine zasvätenie je nutné odovzdanie skúseností od staršieho šamana, ktorý pomôže zasvätencovi ovládnuť mystické techniky a naučia ho mytologické a náboženské tradície kmeňa. Po tomto období niekedy nasleduje formálne potvrdenie pre spoločenstvo, niekedy obsahujúci rôzne skúšky.
Obrázok
Medzi základné schopnosti šamana, a istým spôsobom jeho výsady, patrí :
-schopnosť komunikácie s duchmi a predkami
-schopnosť opustiť telo a vydať sa do iných svetov
-schopnosť vstúpiť do tranzu a mať vízie
-liečenie chorôb spôsobených zlých duchom či únikom duše
-schopnosť veštenia
-schopnosť spolupráce so silovými zvieratami
Obrázok
To sú tradičné predstvay ale v súčastnosti je šaman skôr súčasťou bežného sveta a modernej doby.
Žije dvojakým životom a rieši problémy viacerých realít, lieči a prináša spojencov.
Obrázok
Choroby v šamanizme.
Hlavné predstavy o pôvode chorôb je "únos či strata duše" a pri liečení teda šaman dušu vyhľadá a navráti to tela chorého.
Inokedy to zas býva vniknutie intrúzie či posadnutosť zlým duchom. Väčšina severoázijských etník navyše verí že človek má duší viac. V mongolskom poňatí ma dušu človeka, dušu šamana a dušu Zeme. Popri tom ho sprevádzajú spojenci , väčšinou zvierací ale sú i "ľudský", duchovný učiteľ alebo nebeská manželka / manžel (pri šamankách). Šamanova nebeská manželka odráža predstavu Veľkej matky zvierat, ktorá dáva ľuďom právo loviť zver a jesť mäso.
Pri intrúziách býva často na liečbu využívaný spojenec alebo silový predmet (bubon, hrkálka apod.)
Obrázok
V súčasnosti sú dva najznámejšie druhy šamanizmu sibírsky a severoamerický. Sibírsky šamanizmus bol za čias Sovietskeho zväzu vystavený represiu a hoci spočiatku údajne používal veľmi tvrdé metódy tak sa mu nepodarilo šamanov potlačiť. V súčasnosti cez vplyv moderného sveta tu dochádza k renesanciu šamanizmu. Vo USA boli tiež tradície pôvodných obyvateľov zdevastované a praktizovaní indiánskych náboženstva až do 70. rokov protizákonné. V súčasnosti sa však o neho tiež zdvihla vlna záujmu.
Obrázok

ezoterika | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014