Redhawk

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Šamanizmu 5.časť - historické korene a využitie v súčasnosti.

Šamanizmus vo svojej pôvodnej podobe často existoval súčastne s inými nábožensko magickými smermi či zriadeniami
Šamanizmus vo svojej pôvodnej podobe často existoval súčastne s inými nábožensko magickými smermi či zriadeniami.
Šaman je vo svojej podstate samotár s veľmi širokým poľom pôsobnosti ale nebol to vyslovene náboženský post.

Kedysi podľa tradície pôvodných obyvateľov severnej ameriky (Indiánov) duchov a komunikáciu s nimi nemali iba šamani (originál medicinman) ale i dospelí bojovníci a lovci. Špecifikom šamana bolo niečo iné, a to obrana územia proti duchom, obetovanie Veľkému Duchovi, nájdenie stád, liečenie a spolupráca so spriatelenými osadami (ich šamanmi) pri žiadaní o dážď či podporu úrody a o dobrý lov.
Podľa tradícií severoázijských kmeňov (Sibír či Stredoázijské obrlasti Ruska, Mongolsko, Čína, Tibet) šaman bol viac magický, jeho starosť bola starostlivosť o zdravie a blahobyt kmeňa / osady, bol liečiteľ ale obety robil kmeňový vodca či hlava rodiny. Tento šamanizmus, ktorý ale je v súčastnosti nie je pôvodný, je dôsledkom dlhoročného prepletania sa systémov a cudzých vplyvov. Napríklad Mandžuovia pôvodne boli kmeňom mongolskej oblasti a prienikom do Číny prevzali množstvo návykov z náboženstiev Číny. Taktiež sa zmýva rozdiel medzi lámaizmom a šamanizmom v Nepále.

Žiadna s týchto vecí však neznižuje význam či možnosť využitia šamanstva v súčastnosti, skôr naopak. Šaman býval ten, ktorý bránil kmeň pred okolím a "cudzincami" ale na druhej strane často mal vhľad do ich kultúry a chápal nutnost spoznávania pochopenia iných kultúr.
V súčastnosti si treba však uvedomiť, že najlepšie pochopíme dané postupy nie tak, že ich budeme robiť ako instantnú polievku. Ale tak, že budeme dodržiavať rituály a postupy, ktoré mali svoje opodstatnenie.


Keď Ťa potrebuje chudobný človek, zažiadaj si o málo a vezmi čo ti dá. Mysli na chudobných a pomáhaj im proti zlým duchom a ich silám. Ak ťa zavolá boháč, nežiadaj za svoje služby veľa, buď spokojný s tým čo dostaneš. Ak ťa zavolá zároveň chudák aj boháč, choď najprv k chudákovi a až potom k boháčovi.
Burjatské príslovie.


Odporúčaná literatúra:
Serge Kahili King: Mestský šaman
Mircea Eliade: Šamanizmus a archaické techniky extázy
Arnold Mindel: Šamanovo telo
Arnold Mindel: Techniky snenia
Victor Turner: Priebeh rituálu
Geseko von Lupke: Posolstvo šamanov
Holger Kalweit: Svet šamanov a vnútorný vesmír

ezoterika | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014