Redhawk

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Mudra Kuji 2.

Rozšíril som niečo o Kuji Kiri. Pokiaľ viem v SR sa tomu si nik nevenuje ale i tak odmietam dať na internet presné kombinácie. Kto vie vie teoretikovi to stačí a kto má nájsť nájde.

Ako som už stručne naznačil v predošlom článku o Kuji Kiri tak každý prst má iný orgán a zároveň iný prvok. Pred tým než začnem vysvetlím jednu vec Qi, Ki, Čchi je to isté ako indická prána, kozmická energia, tu však použijem tieto 3 klony toho istého na odlíšenie druhu energie. Je to subjektívne len aby bolo jasné o akú energiu ide. Qi budem používať vo význame Vesmírnej energie (japonci používajú Ki ale ja Ki použijem v inom! význame) Čchi budem používať v pojme energie ktorú absorbujeme dychom. A Ki budem používať v zmysle kombinácie Qi a čchi ktoré skladujeme v Hara (Castaneda to nazýva energetický žalúdok, qi gong (čchi kung) to volá tan tien a čínska medicína nádobou svetla. Ešte musím vysvetliť že používam známejšie čínske názvy pre mudrá lebo málokto pozná japonské názvoslovie i keď ja dávam prednosť názvu trebárs 9. Zen Kanji pred Tao mudra.
Teraz popíšem (stručne) Komplet všetky KANJI (mudra). Uvedený je všeobecný čínsky pojem a v zátvorke japonské označenie)

1. Chu (Rin) - Sila, dych, vzduch, zjednotenie a vyrovnanie tela a ducha. Ide vlastne o mudra ktorá harmonizuje fyzickú, duševnú a psychickú (myšlienkovú) rovinu.Aktivuje Tu MO (voľne preložené Kanál kontroly). Aktivuje energetické kanáliky a vyrovnáva kolobeh čchi (vdychovanej energie), ktorá prebieha telom po 2 dráhach po malej (microkozmickej) ktorá trvá 81 úderov srdca a po veľkej (macrokozmickej) ktorá trvá 108 úderov srdca. Oba kolobehy aktivujú 9 hlavných kanálov v tele a pripravia Hara na vydanie energie ktorú človek v nej nazhromaždil. Správne prevedený Chu dodá telu energiu, povzbudí intelekt a vnímanie všetkými zmyslami.

2. Shen (Kyo) - Energia, voda,  očisťuje a povyšuje energiu, zvyšuje schopnosť vnímať i nevidené. Je to 2 krok, navodzuje schopnosť použiť takzvaný 6. zmysel. Usmerňuje prúd energie z Hara.

3. Kai (Kai) - oheň, Hara, centrum človeka, fyzický i energetický, aktivuje 6 zmysel, Umiestňuje vnímanie v priestore i čase, je základom pre Haragei.Pomáha vyrovnať Jang Wei Mo (Pozitívny kanál v rukách) a Jin Wei Mo (Negatívny kanál v
rukách).Pripravuje (zrelaxuje) dušu a myseľ.Navodzuje harmóniu s Vesmírom.


Tieto 3 Kanji sú takzvané transportné energetické Kanji. Upravujú a redukujú použitie Hara či v bežnom živote tak aj v boji.

4. Tai (Toh) - Zem, prepája Srdce a Plexus Solaris (Slnečný pletenec) čím spúšťa použitie energie ohňa v spolupráci s mysľou (toto sa môže naučiť väčšina bojovníkov a samovoľne použiť pri Kiai (bojový výkrik)). Je to niečo čo vyťahuje skryté sily vnútra a mení ich na činy. Slúži tiež na aktiváciu samoliečebných procesov poprípade liečenie iných (používa sa rovnaký princíp ako neskôr ukoristili a pretvorili ľudia do Reiki). Taktiež je to tajomstvo úderu Dim Mak pri ktorom dokáže majster Dim Mak rozbiť určenú tehlu alebo zabiť nepriateľa úderom do steny o ktorú je opretý či zničiť orgány v tele.

5. Sha, Se (Sha) - Dych, dýchanie, Ladenie energie a dychu, je opäť naviazaný na Plexus Solaris ako aj 3 Kanji. Je tiež nazývaný silou učedníka (Pokiaľ niekto zvládne  prvé 3 stupne dokáže prakticky využívať i vyššie stupne až po 5. Na 6 Kanji už musí mať pripravený energetický systém organizmu na vyššie vibrácie.) Prakticky použitím Sha dokáže zo skoro 95% schpnosťou absorbovať čchi zo vzduchu.

6. Jen (Jin) - Ovplyvňuje a povzbudzuje komunikáciu (Ako vnútornú tak i vonkajšiu), spojená je z hrdlom, reč, i počúvanie. Pokiaľ sa nesprávne používa ( poprípade je rozladená čakra hrdla) je tu problém zo spánkom, poprípade s psychikou, ktorú nastaví na príjem vnútorného hlasu a uzavrie Kanji ktoré ovplyvňujú iba telo a myseľ.


Tieto 3 Kanji sú takzvané Koncentrujúce. Zladia a pripravia telo na vyššie energie

a vibrácie.

7. Tung (Retsu , Ritsu) - Schopnosť manipulácie s vedomím v okolí (ľudia, zvieratá) umožnuje kompletnú reguláciu nervovej sústavy a prienik do astrálneho sveta. Tung je viazaný na 3 oko. S jeho pomocou je možné porušovať  vnímanie času a priestoru u seba i iných prakticky preberá kompletnú kontrolu nad Kai.

8. Hua (Zai, Sai) - umožňuje kontrolu pohybu v prírode, nadviazanie na elementy a tiež priamu komunikáciu s Vesmírom. Až tu je možne použiť Qi (Kozmickú energiu) pri plnom vedomí. Tento stupeň však má šancu dosiahnuť menej ako 10% študentov. Hua koncentruje za pomoci Ki (energie nazhromaždenej v Hara) čchi a Qi a umožňuje ich použitie na blízko i na diaľku.

9. Tao (Zen) - Osvietenie, tu je možnosť priamo vidieť pri plnom vedomí astrálny svet (mnohí vidia auru bez toho aby prešli až k osvieteniu), vnímajú mimo bežných zmyslov dokážu si ovládať auru.


Kuji Kiri i keď pochádza z boja alebo je jeho súčasťou nemusí priamo slúžiť len na boj. Umenie využiť Kuji Kiri v bežnom živote skúša mnoho ľudí. Je to jeden so spôsobov i keď zdĺhavých ako dosiahnuť ESP (Rozšírené vnímanie ExtraSenzory Perseption) V Kuji Kiri ide v prvom rade o prácu na sebe, svojom vnútri. Kto začne  neskončí v polovici, buď Kuji Kiri zvládne alebo nie. Neexistuje spôsob ako to robiť sčasti. A netreba zabudnúť hlavne na trpezlivosť. Kuji Kiri nie je zaležitosťou roka skôr desaťročia. Kuji kiri je len jednou s častí Ninjitsu je rovnoprávnou súčasťou boja ako i Ametori-No-Jitsu (umenie maskovania), alebo Hsi-Men-Jitsu Cesty mysle. Kde všetko so všetkým súvisí. Fyzické, psychické i mystické.

A nakoniec dovoľte citát Toshitora Yamashiro :
Ninja musí byť  Silný, Znalý, Odvážny ale hlavne Tichý.

ezoterika | stály odkaz

Komentáre

  1. Mudra
    pekný článok, naozaj, krásne zhrnuté a myslím,že mnohým to pomôže v zorientovaní o čom to vlastne je!
    publikované: 12.04.2007 11:37:02 | autor: chachulka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014